korte blogs die gebruikt kunnen worden ter promotie van het boek
Na het uitkomen van haar boek Vrouw Holle en de verborgen wijsheid in sprookjes in 2017 gaf Annine lezingen over dit boek. Dan trokken moeders haar na afloop aan de jas en vroegen met klem: ‘Wanneer schrijf je nu eens een sprookje dat ik aan mijn kinderen kan voorlezen’?
Die vraag liet Annine niet los... En zo werd al snel Vrouw Holle en het Gouden Hart geboren, een sprookjesboek voor volwassenen én kinderen. Holle’s wijsheid is van essentieel belang om inzicht in het Leven te krijgen en tot Vertrouwen, Verbinding en Vrede te komen. Holle herplaatst vrouwelijk leiderschap zowel in praktisch als spiritueel perspectief. En dat is hard nodig nadat vele generaties in de Grimm-versie van het Holle-sprookje kennis maakten met een boze stiefmoeder, een slechte stiefzus en Holle als oude heks.
De wijsheid van Vrouw Holle biedt echter een volledig ander perspectief op de werkelijke positie en rol van vrouwen in eeuwenoude vertellingen. En dit is van essentieel belang om tot een nieuw inzicht over het leven en tot vertrouwen, verbinding en vrede te komen. Meer weten? Kom dan naar de lezing over Vrouw Holle en het Gouden Hart voor mensen van nu die binnenkort bij jou in de buurt gehouden wordt.
In dit nieuwe sprookjesboekje voor volwassenen en kinderen wordt het sprookje van Vrouw Holle op basis van historische gegevens, teruggebracht tot de essentie van de Oude Wijsheid en vertaald naar de beleving van mensen van nu. Grootmoeder Holle legt haar kleindochter Helle uit hoe van een loden hart een gouden hart te maken. In eenvoudige en poetische taal geeft de wijze vrouw Holle haar visie op de essentie van het leven, de dood en het leven na de dood.
Eerst leert zij Helle over de buitenkant van de dingen en daarna over de binnenkant. Hierbij slaagt zij erin esoterische kennis over de relatie tussen het hart van de kosmos en het eigen hart als centrum van lichaam, ziel en geest, op speelse, beeldende en eenvoudige wijze aan Helle over te dragen. Vrouw Holle prikkelt haar kleindochter Helle om te gaan schatgraven in zichzelf. Helle brengt de nieuw opgedane inzichten in de praktijk. Dan blijkt aan het eind van het boekje dat zij haar loden hart heeft omgevormd tot een gouden hart.
Nu wordt zij de nieuwe Holle, die kennis over de buiten- en binnenkant van de dingen aan komende generaties zal doorgeven. En dat maakt de weg vrij voor een Nieuwe Gouden Tijd. Meer weten? Kom dan naar de lezing over Vrouw Holle en het Gouden Hart voor mensen van nu die binnenkort bij jou in de buurt gehouden wordt.
In het tweede deel van Vrouw Holle en het Gouden Hart volgt een toelichting op het sprookje vanuit de Oude Wijsheid. Deze wordt waar mogelijk, wetenschappelijk onderbouwd. Aan het eind van het boekje volgen twee varianten van het Hollesprookje bij Grimm:
- er is de eerste versie uit 1812 waarin onder leiding van een weduwe en geen boze stiefmoeder twee zussen - de goede Goudmarie en de slechte Pekmarie - tegen elkaar worden uitgespeeld én
- er is de laatste bij Grimm uit 1857 waarin de weduwe is veranderd in een boze stiefmoeder.
Wanneer de wereldberoemde gebroeders Grimm doelbewust verhaalelementen toevoegen aan sprookjes die vrouwen vele generaties lang in een negatief daglicht plaatsen, dan kunnen mensen van nu met behulp van het sprookjesboek van Annine van der Meer deze toegevoegde vernislagen eraf poetsen en de ware betekenis van sprookjes en hun essentie daaronder terugvinden.
Met dit nieuwe inzicht dat gebaseerd is op historische gegevens worden sprookjes teruggeplaatst in hun egalitair, evolutionair en universeel perspectief. Meer weten? Kom dan naar de lezing over Vrouw Holle en het Gouden Hart voor mensen van nu die binnenkort bij jou in de buurt gehouden wordt.
Wij kennen het sprookje van Vrouw Holle uit de sprookjesverzameling van de gebroeders Grimm. Echter… weinigen van ons weten dat zij de oerversie van het Holle-sprookje sterk aanpasten aan de smaak van hun eigen tijd, de 19e eeuw. Dus voerden zij een boze (stief)moeder en twee totaal verschillende dochters ten tonele, een eigen dochter en een stiefdochter.
Zij schilderden een groot contrast tussen beide jonge meisjes; de een zou lui en egoïstisch zijn en door haar eigen moeder beschermd, de ander was ijverig en behulpzaam maar werd misbruikt door het stiefmoeder. Klopt deze Grimm-versie over Goudmarie en Pekmarie met oudere versies? Nee: wij beschikken over oudere versies waarin een moeder drie dochters heeft die onderling solidair zijn. Ook wordt hierin oude Holle als wijze vrouwe afgeschilderd en niet als heks.
Meer weten over de meer oorspronkelijke versie van het Holle-sprookje waarin vrouwen nog rolmodellen zijn en vrouwelijke wijsheid eerherstel krijgt? Kom dan naar de lezing over Vrouw Holle en het Gouden Hart voor mensen van nu die binnenkort bij jou in de buurt gehouden wordt.
Nederlandse Vrouwen van Nu beleven een tijd van erkenning en waardering. Achter ons ligt een tijd van verachting en miskenning van het vrouw zijn, van ontkenning van spirituele vermogen van het vrouwelijke, in vrouwen én mannen. Deze periode vond een aantoonbaar dieptepunt in een vier eeuwenlange genocide op vrouwen van grofweg de jaren tussen 1400 en 1800.
Vanaf het jaar 1400 veranderde de wijze vrouw definitief in een oude heks met alle desastreuze gevolgen van dien. Voor dat omslagpunt rond het jaar 1400 had zij millennia lang als heler, genezer, geestelijke verzorger, kortom als steunpilaar van gemeenschappen op het platteland gefunctioneerd. Dit ‘behekste’ verleden heeft zowel individueel als collectief diepe sporen nagelaten op zowel de vrouwelijke als de mannelijke psyche.
Moderne vrouwenemancipatie moet verder gaan dan de strijd om politieke, sociale en economische gelijkwaardigheid. Die lijkt nu in het westen in grote lijnen bereikt, al zijn er nog grote onderliggende verschillen. Waar het nu om gaat is de emancipatie van de geestelijke vermogens van het vrouwelijke in vrouwen én mannen. Volle oermoeders uit de prehistorie tonen ons hun oerkracht in hun volle bekken en buikgebied. Tegelijk zijn zij in die tijd de leiders van de mensheid geweest met hart voor de gemeenschap waarin zij dan leven.
Wat heeft dat ruime bekkengebied te maken met hun grote hart? Deze moeders komen tot ons in kleine beeldjes én in de wijsheid van sprookjes. Wat kunnen wij als 21e -eeuwse dochters van hun oerkracht leren? Hoe kunnen we de kracht van wijsheid aanboren en deze opnieuw manifesteren? Meer weten over de wijsheid van wijze oermoeders? Kom dan naar de lezing over Vrouw Holle en het Gouden Hart voor mensen van nu die binnenkort bij jou in de buurt gehouden wordt.
Wist je dat je een zon in je hart draagt? Wist je dat deze lijkt op een zonnebloem die zich naar het licht draait?
Heel veel mensen zijn zich niet bewust van hun zonnige karakter en vergeten hun gezicht naar die bloem in het hart te draaien. Zij vergeten deze lichtgevende hartebloem water te geven. Ze houden de gordijnen dicht en het zonlicht buiten. Nu verschrompelt de bloem en geeft vrijwel geen licht meer. Het licht gaat op de waakvlam. Moeheid en depressiviteit doen de levensvreugde wegebben als sneeuw voor de zon.
Hoe moet je de poorten van je hart wagenwijd open stellen zodat licht van binnen naar buiten en van buiten naar binnen kan? Hoe kun jij je intuïtie volgen en je dromen waar maken?
Het sprookje toont een drievoudig pad van een gouden begin via een moeilijke tussentijd naar een happy end. ‘En ze leefden nog lang en gelukkig’, staat er dan. Wil je ook deze derde stap maken en de derde gelukkige fase bereiken, waarin het sprookje heilig gelooft? Meer weten over die gouden bloem in het hart? Kom dan naar de lezing over Vrouw Holle en het Gouden Hart voor mensen van nu die binnenkort in jouw omgeving gehouden wordt.
In het Lied van de Parel leeft een koningskind vorstelijk in het rijk van beide ouders, zij wonen in een rijk van licht. De ouders geven hun kind de opdracht om een lichtende parel te gaan zoeken in een land, ver van hun lichtrijk vandaan, daar waar diepe duisternis en onwetendheid heerst. Die parel kan het kind vinden in de bek van een levensgevaarlijke draak, die het hiervoor moet verslaan. Het koningskind laat zijn gouden mantel achter en daalt af.
Eenmaal aangekomen in de wereld van duisternis, eet en drinkt het onzuiver voedsel, wordt zwaar, valt in slaap en vergeet de opdracht. Dan sturen de ouders hun kind een bode met bericht over die opdracht. Wakker geworden en met een helder bewustzijn, beseft het koningskind dat die gezochte parel te vinden in het eigen hart. Het zijn de monsterlijke muren die het eigen hart omgeven en gesloten houden. Het moet die muren rond het gesloten hart slechten die de parel in het centrum overschaduwen.
Het beseft dat het slechts de eigen onwetendheid moet verslaan om die parel in het eigen hart te vinden. Die eigen muur van onwetendheid is het spreekwoordelijke en symbolische monster, die de glanzende kern verborgen houdt. Het kind nu vindt de lichtende parel in het eigen hart en gaat op weg terug naar huis.
Meer weten over de kracht van parel die ieder mens in zich draagt? Kom dan naar de lezing over Vrouw Holle en het Gouden Hart voor mensen van nu die binnenkort in jouw omgeving gehouden wordt
Sommige harten huppelen en dartelen van levensvreugde net alsof ze continu verliefd zijn op het leven. Hoe krijgen die lichte en lichtgevende harten dat toch voor elkaar? Waarom zien zij de zonnige kant van het leven, blijven positief en gaan door ook in moeilijke omstandigheden?
Er bestaat een kosmische wet die stelt: ‘wat je zaait zul je oogsten’.
Zaai je positiviteit en vreugde, dan zal je dit oogsten. Meer begrijpen van deze natuurwet of kosmische wet? Kom dan naar de lezing Vrouw Holle en het Gouden Hart voor mensen van nu bij jouw in de buurt.
In het sprookje leven de heldin of de held aanvankelijk in een veilige en geborgen thuissituatie. De opening luidt: ‘er was eens’… Maar dan gebeurt er iets waardoor deze situatie eindigt. Nu wachten beproevingen en testen. Sommigen moeten door een donker bos of gaan naar het eind van de wereld, anderen dreigen opgegeten te worden een door monster, een boze wolf of een draak.
De hoofdpersoon moet de testen met goed gevolg afleggen. Diens levenshouding moet getuigen van moed en doorzettingsvermogen. Belangrijk is te laten zien dat de heldin of de held meevoelt met een wezen - een dier of mens in nood. Te tonen dat zij/hij het eigenbelang opzij kan zetten en daadwerkelijk wil helpen.
Dan volgt de derde situatie van hernieuwd inzicht in de natuur- of kosmische wetten van het leven. Er breekt een gelukkige derde fase aan, het zogenaamd happy end. Het sprookje wordt dan afgesloten met: ‘En ze leefden nog lang en gelukkig’.
Meer weten over dit happy end dat ook voor mensen van nu bereikbaar is? Kom dan naar de lezing Vrouw Holle en het Gouden Hart voor mensen van nu bij jouw in de buurt.